Nieuw: De WhatsApp Business solution is vanaf nu beschikbaar

icon
AANVRAGEN

WhatsApp heeft end-to-end encryptie

WhatsApp ondersteunt sinds november 2014 end-to-end encryptie. In eerste instantie was E2EE alleen uitgerold voor Android, maar is nu ook beschikbaar voor IOS gebruikers. Berichten die via WhatsApp werden verstuurd waren al deels versleuteld, maar daarbij ging het om een versleuteling tussen de verzender en de WhatsApp server. Hierdoor kon WhatsApp, en dus Facebook, de chat gesprekken inzien.

Wat is end-to-end encryptie?

End-to-end encryptie (E2EE) is een versleutelingsprotocol waarbij berichten of bestanden alleen toegankelijk zijn voor de verzender en de ontvanger. Een bericht van persoon A kan alleen geopend worden door persoon B en vice versa. Derde partijen hebben geen toegang meer tot de inhoud van de conversatie. Dankzij de update hoef je hier als gebruiker niets voor te doen en ben je automatisch beschermd.

Andere chat-apps

WhatsApp is de eerste populaire chat-app die E2EE gebruikt en bovendien ook standaard inschakelt. Bij andere applicaties, zoals Telegram, is het zo dat de gebruiker de versleuteling eerst moet inschakelen. Dan nog is de versleuteling niet 100% omdat de gesprekspartner dezelfde instelling moet hanteren.

Google Hangouts

Hangouts, de chatapplicatie van Google waarin onder andere SMS verkeer wordt opgeslagen, maakt geen gebruik van end-to-end encryptie. Google heeft wel de nodige beveiligingsmaatregelen getroffen zodat niet iedereen mee kan kijken, maar kan zelf wel zien wat iemand deelt.

%
The Messaging Agency